Inflamarea conjunctivei (membrana mucoasa care acopera suprafata interna a pleoapelor si suprafata interna a globului ocular) se numeste conjunctivita.

Aceasta afectiune este cauzata de virusuri, bacterii, factori alergeni si de unele substante chimice.

De obicei, conjunctivitele virale si cele bacterine sunt foarte contagioase, de aceea se impune respectarea unor masuri de prevenire.

Conjunctivita virala este cauzata, in general, de adenovirus, iar uneori, de virusul herpetic sau de virusul varicelo-zosterian.

Se transmite prin particule respiratorii infectate, pe cale aeriana sau prin contact direct cu mana infectata.

Rareori, se transmite prin apa contaminata din bazine sau piscine. Boala afecteaza un ochi si se extinde rapid si la celalalt.

In conjunctivita virala se regasesc mai multe simptome, printre care se numara in primul rand inrosirea ochilor, senzatia de corp strain, o secretie conjunctivala apoasa si uneori intepaturi.

In general, afectiunea dureaza in jur de 2 saptamani si de cele mai multe ori trece de la sine.

Totusi, daca apar complicatii, cum ar fi afectarea corneei, durata poate sa fie de pana la cateva luni.

In conjunctivita provocata de adenovirus se realizeaza un tratament simptomatic, in timp ce in conjunctivita provocata de virusul herpetic, tratamentul este unul specific.

Conjunctivita bacteriana este deosebit de contagioasa si se transmite pe cale aeriana prin picaturi respiratorii contaminate sau prin contact direct cu maini infectate si obiecte infectate (prosoape, lenjerie, perne, etc).

Debuteaza la un ochi, iar in 24 de ore afecteaza si ochiul celalalt.

Simptome generale: inrosirea ochilor, secrectie conjunctivala purulenta, edemul pleoapelor (umflarea pleoapelor), senzatie de corp strain, prurit (mancarime la nivelul ochilor), lacrimare, intepaturi sub pleoape.

Uneori, puteti constata ca pleoapele sunt lipite dimineata. In cazul conjunctivitei bacteriene se impune un consult oftalmologic, in urma caruia se va prescrie si un tratament adecvat.

De obicei, acesta consta in administrarea de unguente oftalmice sau coliruri (preparate lichide) care contin antibiotice.

De asemenea, este necesar sa se realizeze examenul culturii microbiene si sa se depisteze agentul microbian care a cauzat infectia.

In acest caz, se va prescrie conform antibiogramei, antibioticul la care germenul este sensibil.

Foarte important de retinut este faptul ca nu trebuie sa aplicati pansament peste ochiul afectat de conjunctivita bacteriana, deoarece boala se agraveaza si se poate ajunge la complicatii.

Pentru a evita afectiunea in cauza, se impune luarea unor masuri de prevenire: spalarea mainilor ori de cate ori este ocazia, nu atingeti sau frecati zona ochilor decat atunci cand va spalati, schimbarea periodica a prosopului de fata, a pernelor si a lenjeriei de pat.

Nu este indicata folosirea cosmeticelor care apartin altor persoane, iar daca ati fost diagnosticat/a cu conjunctivita bacteriana, evitati folosirea lentilelor de contact pana la disparitia afectiunii.

Conjunctivita alergica este cauzata de anumiti factori alergeni, cum sunt unele alimente, cosmetice, medicamente, polenul.

Printre simptome se regasesc adesea: inrosirea ochiului, senzatia de intepaturi sub pleoape, pruritul intens (senzatie de mancarime), secretia conjunctivala apoasa si umflarea pleoapelor (edem palpebral).

Uneori, afectiunea este insotita si de unele simptome ale rinetei alergice (stranut, rinoree, nas infundat).

Este foarte important sa fie determinat factorul alergen care a provocat conjunctivita alergica pentru ca acesta sa fie inlaturat.

Tratamentul consta in administrarea de antihistaminice. Uneori, la recomandarea medicului oftalmolog, se pot administra si corticosteroizi.

Acasa, puteti aplica comprese reci pe ambii ochi care au rolul de a ameliora simptomatologia. Totodata, trebuie sa se evite factorii alergeni, cum ar fi praful din casa.

Acest lucru se realizeaza prin aerisirea zilnica si aspirarea periodica a camerelor locuite.

In conjunctivita chimica, ca masura de prim ajutor, se realizeaza spalarea imediata a ochilor, dupa care se va merge de urgenta la un consult medical de specialitate.

De obicei, acest tip de conjunctivita poate aparea in urma unui accident, cand la nivelul ochilor are loc o agresiune chimica.