In jurul varstei de 4-5 luni se incepe diversificarea alimentatiei, deoarece alimentatia lacatata nu mai poate acoperi in intregime nevoile nutritive ale sugarului.

Din aceasta cauza, este necesara introducerea unor alimente care sa aduca mai multe glucide, lipide, vitamine, fibre vegetale, saruri minerale.

Diversificarea e o perioada dificila deoarece multi copii accepta destul de greu alte alimente in afara de lapte.

Pentru ca diversificarea sa decurga normal, se impune ca introducerea oricarui aliment nou sa se faca treptat si in cantitati mici.

De asemenea, introducerea noilor alimente trebuie sa se faca atunci cand sugarul este in perfecta stare de sanatate.

Trebuie evitate introducerea in sezonul cald.

Nu e recomandata introducerea deodata a doua sa mai multe alimente noi, iar alimentarea trebuie sa se realizeze cu lingurita.

Primul aliment care se introduce este supa de zarzavat. De obicei, la masa de la ora 12-13 si se incepe cu cantitati mici, iar apoi se creste treptat.

Dupa ce copilul se obisnuieste cu supa de zarzavat, aceasta se va imbogati cu carne de pasare sau de vita, fiarta, tocata sau mixata.

Carnea se adauga progresiv: 1 lingurita in prima zi, dupa care a doua zi se face pauza, ziua urmatoare se da 1 lingurita si jumatate, pana se ajunge la cantitatea de 3-4 lingurite.

In zilele fara carne se introducere oul sub forma de galbenus fiert tare si pasat. La inceput un sfert, apoi jumatate, apoi trei sferturi, pana la un galbenus intreg. Galbenusul se da de 3 ori pe saptamana.

Dupa 6 luni se introduce supa de carne, vita sau pasare; dupa 7 luni, la supa de zarzavat sau de carne se pot adauga galuste de gris.

Dupa 8-9 luni, carnea se poate da si sub forma de perisoare. Tot la aceasta varsta masa se completeaza cu crema de zahar ars sau lapte de pasare.

Diversificarea la cei care sunt alimentati mixt sau artificial se incepe in jurul varstei de 5 luni si consta in adaugarea de fainuri sub forma de fulgi de ovaz sau pesmet, etc la laptele de vaca.

La varsta de 8 luni sugarul poate fi alimentat cu lapte de vaca si paine taiata unsa cu putin unt si miere de albine.

Dupa varsta de 8 luni se recomanda biscuiti preparati in casa, deoarece acesti biscuiti nu produc tulburari digestive si se pot servi la masa de fructe incepand cu 1-2 bucati/zi.

Dupa varsta de 10 luni, masa de seara se completeaza cu carne, branza de vaci sau ou; carnea se va servi sub forma de carne fiarta sau tocata, cu piureu de legume.

In alta zi, se va servi ou fiert sau branza de vaci care se poate da impreuna cu o lingurita de miere de albine sau 2-3 lingurite de suc de rosii. Se poate servi branza de vaci cu smanta si mamaliga.

Numarul de mese: dupa 8 luni, se recomanda 4-5 mese/zi dintre care 3 principale si 2 gustari la ora 10 si la ora 18. Din fructe de biscuiti ori prajituri de casa.

Fructele cu sambure tare (prune, cirese, visine) se servesc sub forma de compoturi in cazul copiilor care prezinta tulburari digestive in forma cruda.