Ca sa intelegem ce este intoleranta la lactoza, mai intai trebuie sa stim cum se face digerarea ei la nivelul intestinului.

Ea nu poate fi absorbita ca atare, ci trebuie descompusa in produsi mai simpli de catre o enzima de la nivelul celulelor intestinale, numita lactaza.

Astfel, numai atunci cand exista un deficit al acestei enzime putem vorbi de o intoleranta la lactoza.

Intoleranta la lactoza se mai intalneste si in unele boli digestive ce reduc cantitatea de enzime.

De remarcat este si faptul ca exista cazuri in care unii copii se nasc fara capacitatea de a produce lactaza.

In general, deficienta de lactaza se instaleaza in timp si de cele mai multe ori nu se cunoaste cauza.

Totusi, existe unele simptome care te-ar putea indrepta catre diagnosticul acestei boli si anume: balonarea, greata si diareea.

Simptomele respective apar de obicei in 30 de minute si pana la 2 ore dupa ingerarea alimentelor ce contin lactoza. Alimentele cel mai des incriminate si bogate in lactoza sunt laptele si produsele lactate.

De mentionat ca severitatea bolii este diferita si variaza in functie de gradul de toleranta a fiecarui om la lactoza.

Daca exista o suspiciune, se poate efectua testul intolerantei la lactoza, iar acest lucru poate conduce la un diagnostic cat mai corect.

Tratamentul acestei afectiuni consta intr-o dieta individualizata in functie de caz.

Copiii nascuti cu intoleranta la lactoza trebuie sa nu consume alimente ce contin lactoza, iar in cazul copiilor mai mari, exista variatii in functie de cantitatea de lactoza tolerata.

De aceea, trebuie cunoscuta foarte bine cantitatea aproximativa de lactoza tolerata.

Exista copii care tolereaza foarte bine unele produse lactate, iar pe altele nu. De aceea, inainte de se realiza o dieta corecta, trebuie cunoscute particularitatile fiecarui individ.

De asemenea, exista unii aditivi de lactaza care se pot adauga in lapte si pot reduce astfel continutul de lactoza.

De altfel, pentru alimentele solide ce contin lactoza, inainte de mese, se poate administra o tableta de lactaza.

In cazuri de intoleranta la lactoza este necesar procurarea de lapte cu un continut scazut de lactoza.

Un incovenient al dietei celor cu intoleranta este faptul ca persoanele vizate sunt private de calciul necesar organismului.

Spunem asta deoarece cea mai mare cantitate de calciu se gaseste in lapte si produse lactate.

Exista insa si un remediu in acest sens, iar aici vorbim despre o dieta bogata in legume verzi si peste.

De altfel, studiile au aratat ca si iaurtul poate fi o sursa de calciu pentru cei cu intoleranta la lactoza. Acest lucru se datoreaza culturilor bacteriene care se folosesc la preparea iaurtului.

In comert exista si alte produse care au adaugate artificial lactoza, dintre care reamintim painea, margarina, dulciurile, supele la plic, etc.

Cei care au o toleranta scazuta la lactoza trebuie sa citeasca foarte atent etichetele tuturor produselor pe care urmeaza sa le consume.

Acestia trebuie sa fie atenti si la alimentele care contin zer sau la produsele solide din lapte praf pentru a evita pe cat posibil neplacerile provocate de aceasta afectiune.

De altfel, benefica s-a dovedid lactaza din preparatul LactAID, care se adauga la laptele integral sau la laptele praf.