Rahitismul consta intr-o dereglare produsa de deficitul de vitamina D, calciu si fosfor.

Exista mai multe forme de rahitism, iar aici enumeram rahitismul nutritional, rahitismul renal si rahitismul hipofosfatemic.

Cel mai des intalnit este rahitismul nutritional, care se mai numeste si osteomalacie.

Aceasta forma de rahitism este produsa de deficitul de vitamina D (vitamina liposolubila), indispensabila formarii oaselor si dintilor.

De asemenea, vitamina D joaca un rol decisiv in favorizarea absorbtiei intenstinale, a calciului si a fosforului. 

Aceasta vitamina este sintetizata de celulele pielii in urma expunerii la soare.

Se gaseste in unele alimente: galbenus de ou, unt, peste (somon, hering), dar si in lactate nedegresate.

Un ris mare pentru a face rahitism nutritional il au sugarii alimentati numai la san, dar si cei nascuti din mame cu deficit de vitamina D.

Simptomele rahitismului nutritional apar de obicei intre 3 luni si  2 ani.

Printre cele mai comune, enumeram durerile la nivelul oaselor ce se fractureaza usor, aparitia tarzie a dintilor, fontanela anterioara marita, carii dentare, oprirea cresterii.

Un alt simptom caracteristic este craniotabesul (palparea craniului da senzatia palparii unei mingi de celuloid).

Infundarea sternului si curbarea membrelor inferioare sunt alte doua posibile diformitati ale scheletului.

Daca un copil prezinta semne de rahitism nutritional la examenul clinic, medicul specialist va solicita efectuarea urmatoarelor radiografii: radiografia femurului si a oaselor antebratului (radius si ulna).

Daca se vor constata modifcari precum curbarea femurului, largirea metafizei sau osteopenie (densitate osoasa mai mica decat cea normala) sau unele fracturi, atunci diagnosticul de rahitism nutritional se poate pune cu certitudine.

Ca si tratament, se administreaza suplimente de vitamina D si se recomanda o alimentatie bogata in calciu.

Daca este vorba de un rahitism nutritional cu diformitati osoase se recomanda supravegherea evolutiei copilului de catre un medic specialist ortoped.

In cazul in care este diagnosticat la timp, rahitismul nutritional se vindeca.

Administrarea de calciu si vitamina D remediaza diformitatile osoase intr-o perioada de pana la cateva luni.

Deoarece aceasta boala afecteaza dezvoltarea copilului, parintii trebuie educati cum sa o previna.

Medicul ginecolog joaca un rol important in educarea viitoare mamici in ceea ce priveste adoptarea unui stil de viata sanatos si a unei alimentatii echilibrate in cursul sarcinii.

De asemenea, ginecologul trebuie sa prescrie suplimente prenatale ce previn aparitia rahitismului.

Dupa nastere, se incepe profilaxia rahitismului chiar din a doua saptamana de viata (la noi in tara).

Ca si metode de prevenire, se administreaza zilnic vitamina D, iar mama trebuie sa expuna copilul la soare la anumite ore, in functie de indicatiile medicului.

Totodata, ea trebuie sa primeasca sfaturile ce au legatura cu alimentatia copilului, deoarece o alimentatie bogata in calciu si vitamina D poate preveni cu succes aparitia rahitismului.

Mare atentie insa, trebuie sa consultati un medic specialist inainte de a administra suplimente pe baza de vitamina D sugarilor, deoarece acestea pot duce la o hipervitaminoza cu efecte nefavorabile.

De asemenea, trebuie sa stiti ca deficitul de vitamina D apare adeseori la copiii care nu obisnuiesc sa iasa afara si sa desfasoare activitati in aer liber, la cei care nu consuma suficient lapte, dar si la copiii care locuiesc in zone mai putin insorite.