Definim sinuzita ca o afectiune ce consta in inflamarea mucoasei ce captuseste sinusurile.

La intrebarea: Ce sunt sinusurile? Raspunsul este urmatorul: sinsurile sunt cavitati pline cu aer situate in oasele faciale si in cele ale capului. Ele se dezvolta de la nastere si pana in jurul varstei de 20 de ani.

De obicei, sinuzita apare dupa o infectie respiratorie, ca raceala comuna sau gripa, mucusul nu mai poate fi eliminat si ramane blocat in interiorul sinusurilor, astfel favorizandu-se inmultirea microbilor si aparitia sinuzitei.

Simptomele acestei afectiuni sunt urmatoarele: nas infundat, febra, usoare dureri de cap, avand o intensitate mai mare sau mai mica in functie de grupa de varsta afectata.

La copiii mici predomina stranutul, secretiile nazale apoase si o usoara febra.

De multe ori, sinuzita poate fi confundata cu raceala, care are aproape aceleasi simptome.

Diferenta o face faptul ca raceala se rezolva uneori pe parcursul unei saptamani, in timp ce, in sinuzita simptomele persista mai mult de o saptamana.

In aceasta afectiune, apar si dureri de cap, mai ales la copiii mai mari si adolescenti, care mai pot acuza, de asemenea, congestie nazala, greata, dureri ale ochilor si sensibilitate, tuse uscata.

Dupa ce a fost diagnosticata, sinuzita trebuie tratata.

Tratamentul este individualizat, in functie de agentul care cauzeaza afectiunea.

De aceea, prezenta la medic este necesara si obligatorie. Este contraindicat tratamentul fara un consult medical in prealabil.

In cazul sinuzitei cauzata de bacterii, copilului i se vor administra antibiotice orale pentru vindecarea infectiei.

In acelasi timp, se mai poate prescrie si un tratament simptomatic, care consta in administrarea de decongestionante nazale si antihistaminice.

Daca medicul constata ca sinuzita a fost cauzata de un virus, atunci tratamentul este unul care vizeaza simptomele.

Pentru febra se poate prescrie Paracetamol sub forma de supozitoare, siropuri sau tablete, Panadol ori Nurofen.

Pentru nas infundat, se adminstreaza picaturi cu ser fiziologic, apa de mare sau alte picaturi nazale. De asemenea, este indicata si aplicarea unor comprese calde la nivelul fruntii.

De obicei, sinuzita virala, trece de la sine ca si alte infectii respiratorii acute.

Totusi, atunci cand simptomele unei aparente raceli nu se amelioreaza intr-o saptamana, trebuie sa mergi imediat cu copilul la medic pentru o consultatie completa si pentru instituirea unui tratament corect.

Ca si in cazul racelii sau gripei, trebuie luate masuri profilactice, iar printre acestea enumeram doar cateva: igiena permanenta a mainilor, evitarea locurilor aglomerate si a persoanelor care sufera de sinuzita.

Pont: Foarte important in cazul sinuzitei este ca in interiorul casei sa se asigure un microclimat favorabil prin folosirea unui umidificator care sa furnizeze o umiditate constanta.